Hoax

Anglické slovo hoax znamená žart. Je to masovo šírená správa (v dnešnej dobe prostredníctvom internetu), ktorá rozširuje falošné poplašné informácie a nabáda k ich ďalšiemu zdieľaniu.

Hoaxy zvyčajne varujú pred vážnym nebezpečenstvom, informujú o spoplatnení často používaných služieb (napr. Facebook), prosia o pomoc v núdzi, sľubujú šťastie alebo peniaze za preposlanie. Žiadna z informácií, ktoré obsahujú, ale nie je pravdivá.

Príklad Facebook hoaxu, rok 2019

“Nezabudnite, že dnes začne nové pravidlo na Facebooku, kde budú môcť používať vašu fotografiu. Všetko, čo ste kedy poslali, sa stane verejným od zajtra. Dokonca aj správy, ktoré boli odstránené alebo fotografie. Stojí to za jednoduché kopírovanie a vloženie.

Neposkytujem Facebook ani žiadnym subjektom spojeným s povolením Facebook používať moje obrázky, informácie, správy alebo príspevky, či už v minulosti alebo v budúcnosti. S týmto vyhlásením oznamujem Facebooku, že je prísne zakázané zverejňovať, kopírovať, distribuovať alebo prijímať akékoľvek iné opatrenia proti mne na základe tohto profilu a / alebo jeho obsahu. Obsahom tohto profilu sú súkromné a dôverné informácie. Porušenie súkromia môže byť potrestané zákonom (UCC 1-308- 1 1 308-103 a Rímskym štatútom). POZNÁMKA: Facebook je teraz verejným subjektom. Všetci členovia musia napísať takúto poznámku. Ak chcete, môžete túto verziu skopírovať a prilepiť. Ak nezverejníte vyhlásenie aspoň raz, bude to tiché povolenie používania vašich fotografií, ako aj informácií obsiahnutých v aktualizáciách stavu profilu. NEZDIELAJTE. Kopírujte a vložte.”

Šírená správa nebola založená na pravdivých informáciách, no aj napriek tomu ju veľa ľudí poslalo svojim priateľom.

Ak dostanete podobnú správu, vždy si overte, či sú informácie v nej pravdivé. Človeka, ktorý vám hoax poslal, oboznámte s tým, že šírenie tejto správy je zbytočné.

Sledujte nás
Založte si
e-shop na prenájom

E-commerce platforma pre rast vášho online podnikania. Bez viazanosti a skrytých poplatkov s možnosťou úprav na mieru a jednoduchého prechodu na e-shop na mieru.

Vyskúšať na 30 dní zadarmo
Midasto